Cât de importantă este activitatea fizică pentru un copil cu artrită?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Știm cu toții că exercițiile fizice sunt benefice pentru fiecare dintre noi, însă beneficiile pot fi chiar și mai uriașe pentru copiii care suferă de artrită. Mai cu seamă în ultima perioadă, se trag semnale de alarmă că micii pacienți au mult mai mult de suferit dacă sunt inactivi fizic.

young patient during therapy

În general, studiile arată că persoanele cu artrită sunt dezavantajate din punct de vedere fizic spre deosebire de copiii sănătoși. Mai exact, au o forță musculară și o rezistență musculară reduse. De asemenea, prezintă o capacitate aerobică și o capacitate anaerobă scăzute. Capacitatea aerobică este necesară pentru activități fizice îndelungate, în timp ce capacitatea anaerobă este necesară pentru efectuarea unor antrenamente intense. Altfel spus, copiii cu artrită obosesc mai repede în timpul activității fizice spre deosebire de copiii care nu suferă de artrită. Aceste efecte pot fi simțite chiar și atunci când boala este inactivă.

Pe de altă parte, studiile care s-au tot desfășurat de-a lungul timpului arată că aceste consecințe ale artritei pot fi combătute prin antrenamente specializate. Se afirmă acum cu toată convingerea că formarea rezistenței musculare poate crește puterea musculară, iar capacitatea aerobă și anaerobă poate fi stimulată. Un rol foarte important îl joacă kinetoterapia, care este o modalitate eficientă prin care se poate introduce copilul cu artrită într-un program special de exerciții. Este bine de știut că micii pacienți pot beneficia de ședințe de kinetoterapie în școli. Medoterapy Life dispune de echipamente de ultimă generație și de kinetoterapeuți specializați pe o serie amplă de afecțiuni pediatrice, așa încât oferă ședințe de kinetoterapie în școli, deosebit de eficiente și pentru ameliorarea simptomelor artritei, dar și pentru combaterea altor afecțiuni frecvente în rândul școlarilor.

Rolul kinetoterapiei în tratarea artritei la copii

Poate cel mai important lucru de știut este că exercițiile fizice nu sunt dăunătoare pentru copiii care suferă de artrită. Mai mult, toți acești copii pot practica o serie de activități fizice și chiar sunt îndemnați să se implice în tot felul de sporturi. O multitudine de studii arată că activitățile sportive sunt eficiente și sigure pentru tratarea artritei. Altfel spus, articulațiile nu sunt mai umflate și nici mai dureroase după efectuarea unui program de exerciții.

Cel mai adesea, kinetoterapeutul va elabora un plan de exerciții care se va desfășura de trei ori pe săptămână, cu o durată de 6 până la 20 de săptămâni. Studiile mai  arată că toți copiii cu artrită care urmează un program regulat de exerciții nu suferă de mai multă durere, de o rigiditate mai intensă și nici nu prezintă amplificări ale celorlalte semne clasice ale bolii. Ba mai mult, se sugerează că exercițiile aerobice oferă acestor copiii beneficii uriașe.

O serie de cercetări au analizat eficacitatea exercițiilor aerobice de înaltă intensitate (cardio-karate) față de antrenamentul aerobic cu intensitate redusă (tai chi). Se pare că ambele tipuri de activități îmbunătățesc încrederea în sine, rezistența la efort, echilibrul și toate capacitățile fizice în general. În plus față de aceste beneficii, s-a arătat că kinetoterapia afectează pozitiv o altă consecință a artritei, și anume densitatea minerală osoasă redusă. Programele specializate elaborate de kinetoterapeuți pentru copiii cu artrită reduc substanțial riscul de deteriorare a densității minerale osoase.

În plus, este foarte important ca exercițiile fizice să fie pe placul copiilor, altfel sunt puține șanse ca micii pacienți să le efectueze zi de zi sau măcar de 2-3 ori pe săptămână. Una dintre cele mai bune modalități prin care puteți determina un copil cu artrită să fie activ fizic este prin crearea unei atmosfere potrivite, motiv pentru care kinetoterapia în școli este binevenită. Atunci când mai mulți copii sunt implicați în activități fizice întocmite pentru nevoile lor individuale, sunt mai mari șansele ca pacienții să se implice cu plăcere și să continue să fie activi.

Ședințele de kinetoterapie în școli pot fi continuate și acasă, împreună cu toți membrii familiei. O astfel de rutină care implică efecutarea exercițiilor fizice oferă pe lângă mari beneficii pentru sănătate și șansa de a petrece timp împreună.

 

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *