Ce poți face pentru ca bebelușul să nu se înece cu mâncare?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea părinților sunt cuprinși de panică și de griji numai la gândul că bebelușul lor s-ar putea îneca cu mâncare. Diversificarea este o etapă complexă atât în viața celui mic, cât și în viața părinților. Este o perioadă care implică introducerea hranei solide și dobândirea unor noi abilități – abilități de mâncat pe care bebelușul nu le are de la naștere. Tocmai din acest motiv, este recomandat ca diversificarea să fie o etapă lipsită de stres, de grabă și de așteptări. Nu este o perioadă în care bebelușul trebuie numaidecât să consume sute de calorii, cât este mai degrabă o etapă în care el se obișnuiește cu hrana solidă, descoperă noi gusturi și arome și învață să mănânce.

Majoritatea părinților sunt cuprinși de panică și de griji numai la gândul că bebelușul lor s-ar putea îneca cu mâncare. Diversificarea este o etapă complexă atât în viața celui mic, cât și în viața părinților. Este o perioadă care implică introducerea hranei solide și dobândirea unor noi abilități - abilități de mâncat pe care bebelușul nu le are de la naștere. Tocmai din acest motiv, este recomandat ca diversificarea să fie o etapă lipsită de stres, de grabă și de așteptări. Nu este o perioadă în care bebelușul trebuie numaidecât să consume sute de calorii, cât este mai degrabă o etapă în care el se obișnuiește cu hrana solidă, descoperă noi gusturi și arome și învață să mănânce.  Alimente care prezintă risc ridicat de înecare Înecarea cu mâncare este o posibilitate, așa că părinții trebuie să știe cum pot preveni înecarea și ce pot face dacă micuțul lor dă semne că s-a înecat cu hrană. Pentru început, bebelușul se poate îneca atât cu hrană, dar și cu alte obiecte mici care rămân în gât sau undeva în esofag, blocând fluxul de aer. În general, pericolele de sufocare includ alimente rotunde, dure și de aceeași dimensiune cu calea aeriană a copilului.  Unele dintre alimentele cu risc ridicat de sufocare includ cârnații și crenvurștii, bomboanele tari, gumate sau lipicioase, dar și bezelele și caramelele, nucile și semințele, merele crude, boabele de struguri, alimentele cu sâmburi precum cireșele și măslinele, morcovii și țelina crudă, floricelele de porumb, tartinele cu strat gros de unt de nuci, inclusiv unt de arahide, de migdale sau de caju, bucățelele de brânză, guma de mestecat, stafidele și bucățile mari de pâine.  Puteți considera această listă de alimente care prezintă risc de sufocare ca fiind relevantă și pentru alte alimente cu o consistență, cu o textură, cu formă sau dimensiuni similare sau care pur și simplu par a fi încă prea dificile pentru ca bebelușul să le gestioneze cu ușurință. Nu uitați că bebelușul se poate îneca cu orice tip de mâncare și cu foarte multe obiecte și jucării, așa că devine obligatoriu să vă supravegheați copilul atunci când mănâncă sau se joacă.  Deoarece fiecare bebeluș este diferit, se înțelege de la sine că fiecare va avea propriul său ritm de adaptare la hrana solidă. Pe măsură ce crește și se dezvoltă, gura, limba și mușchii bebelușului se vor obișnui să mestece, să mute mâncarea din gură în gât și să înghită.  Apoi, foarte mulți părinți își fac griji în privința dinților bebelușului, gândindu-se că micuțul are nevoie de dinți pentru a manevra unele alimente. În realitate, absența dințișorilor nu afectează riscul de înecare. De fapt, bebelușul nu are nevoie de dinți pentru a mușca alimente și poate mesteca cele mai multe alimente în mod eficient, și asta pentru că dinții sunt sub gingii, gata-gata să străpungă gingia.  Pentru a preveni riscul de înecare cu hrană, cel mai recomandat este să introduceți hrana solidă atunci când bebelușul prezintă mai multe semne că ar fi pregătit pentru aventura diversificării alimentare, adică stă singur în șezut, își poate ține capul drept și este curios în privința mâncărurilor pe care ceilalți membri ai familiei le servesc la masă.  Diferența între reflexul de gag și înecarea cu alimente Reflexul de gag al bebelușilor este o altă provocare care apare odată cu diversificarea. Este destul de comun ca bebelușii să prezinte reflexul de gag, deoarece ei învață să manipuleze hrana solidă, să o plimbe în gură, să o împingă cu limba, să o mestece și să o înghită. Dacă veți ști să faceți diferența între înecarea cu mâncare și reflexul de gag, diversificarea va fi o perioadă mai plăcută, mai relaxată și mai lipsită de griji.  În timpul reflexului de gag, gâtul se închide, în timp ce împinge limba în fața gurii. Cu alte cuvinte, reflexul de gag al bebelușului este un mecanism important de siguranță care ajută de fapt la prevenirea sufocării și la gestionarea alimentelor în deplină siguranță.  Concluzionând, pentru a preveni riscul de înecare cu alimente, introduceți hrana solidă atunci când bebelușul prezintă semne că este pregătit, apoi evitați mâncărurile care prezintă risc de înecare, supravegheați copilul în timp ce mănâncă și se joacă, ajutați-l să se poziționeze în scaun astfel încât să stea drept în timp ce mănâncă și nu uitați că orice aliment poate fi un pericol de înecare, mai ales dacă are o consistență, o textură, o formă sau o dimensiune similare cu alimentele cu risc ridicat menționate în aceste rânduri.  Alimente care prezintă risc ridicat de înecare

Înecarea cu mâncare este o posibilitate, așa că părinții trebuie să știe cum pot preveni înecarea și ce pot face dacă micuțul lor dă semne că s-a înecat cu hrană. Pentru început, bebelușul se poate îneca atât cu hrană, dar și cu alte obiecte mici care rămân în gât sau undeva în esofag, blocând fluxul de aer. În general, pericolele de sufocare includ alimente rotunde, dure și de aceeași dimensiune cu calea aeriană a copilului.

Unele dintre alimentele cu risc ridicat de sufocare includ cârnații și crenvurștii, bomboanele tari, gumate sau lipicioase, dar și bezelele și caramelele, nucile și semințele, merele crude, boabele de struguri, alimentele cu sâmburi precum cireșele și măslinele, morcovii și țelina crudă, floricelele de porumb, tartinele cu strat gros de unt de nuci, inclusiv unt de arahide, de migdale sau de caju, bucățelele de brânză, guma de mestecat, stafidele și bucățile mari de pâine.

Puteți considera această listă de alimente care prezintă risc de sufocare ca fiind relevantă și pentru alte alimente cu o consistență, cu o textură, cu formă sau dimensiuni similare sau care pur și simplu par a fi încă prea dificile pentru ca bebelușul să le gestioneze cu ușurință. Nu uitați că bebelușul se poate îneca cu orice tip de mâncare și cu foarte multe obiecte și jucării, așa că devine obligatoriu să vă supravegheați copilul atunci când mănâncă sau se joacă.

Deoarece fiecare bebeluș este diferit, se înțelege de la sine că fiecare va avea propriul său ritm de adaptare la hrana solidă. Pe măsură ce crește și se dezvoltă, gura, limba și mușchii bebelușului se vor obișnui să mestece, să mute mâncarea din gură în gât și să înghită.

Apoi, foarte mulți părinți își fac griji în privința dinților bebelușului, gândindu-se că micuțul are nevoie de dinți pentru a manevra unele alimente. În realitate, absența dințișorilor nu afectează riscul de înecare. De fapt, bebelușul nu are nevoie de dinți pentru a mușca alimente și poate mesteca cele mai multe alimente în mod eficient, și asta pentru că dinții sunt sub gingii, gata-gata să străpungă gingia.

Pentru a preveni riscul de înecare cu hrană, cel mai recomandat este să introduceți hrana solidă atunci când bebelușul prezintă mai multe semne că ar fi pregătit pentru aventura diversificării alimentare, adică stă singur în șezut, își poate ține capul drept și este curios în privința mâncărurilor pe care ceilalți membri ai familiei le servesc la masă.

Diferența între reflexul de gag și înecarea cu alimente

Reflexul de gag al bebelușilor este o altă provocare care apare odată cu diversificarea. Este destul de comun ca bebelușii să prezinte reflexul de gag, deoarece ei învață să manipuleze hrana solidă, să o plimbe în gură, să o împingă cu limba, să o mestece și să o înghită. Dacă veți ști să faceți diferența între înecarea cu mâncare și reflexul de gag, diversificarea va fi o perioadă mai plăcută, mai relaxată și mai lipsită de griji.

În timpul reflexului de gag, gâtul se închide, în timp ce împinge limba în fața gurii. Cu alte cuvinte, reflexul de gag al bebelușului este un mecanism important de siguranță care ajută de fapt la prevenirea sufocării și la gestionarea alimentelor în deplină siguranță.

Concluzionând, pentru a preveni riscul de înecare cu alimente, introduceți hrana solidă atunci când bebelușul prezintă semne că este pregătit, apoi evitați mâncărurile care prezintă risc de înecare, supravegheați copilul în timp ce mănâncă și se joacă, ajutați-l să se poziționeze în scaun astfel încât să stea drept în timp ce mănâncă și nu uitați că orice aliment poate fi un pericol de înecare, mai ales dacă are o consistență, o textură, o formă sau o dimensiune similare cu alimentele cu risc ridicat menționate în aceste rânduri. 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *