Varicela – cum se manifestă la copii și cum o tratăm?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Una dintre cele mai comune boli ale copilăriei este varicela. Cei care au avut varicelă în copilărie, cu siguranță își amintesc încă de erupțiile însoțite de mâncărime și de roșeață. Nu trebuie să uităm nici faptul că varicela este o boală contagioasă, care se răspândește cu repeziciune la cei din jur. Vaccinul împotriva varicelei a apărut abia în anul 1995, dar până la acea vreme, infecția cu varicelă era foarte frecventă. În prezent, este disponibil vaccinul pentru prevenirea varicelei și este recomandat atât copiilor, cât și adolescenților și adulților non-imuni.

Care este cauza varicelei și cine sunt cei mai predispuși?

Această boală a copilăriei este cauzată de virusul varicelo-zoster, care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta prin contact direct sau prin aer dacă cineva infectat tușește sau strănută. De asemenea, varicela se răspândește prin expunerea la lichid din erupția vezicală. În urma expunerii, simptomele apar de obicei în câteva săptămâni, dar poate dura 10 sau 21 de zile până când varicela se va dezvolta. Este bine de știut că varicela este contagioasă timp de 1 până la 2 zile înainte de începerea erupției cutanate și până când bubițele s-au uscat și au devenit deja cruste. În majoritatea cazurilor, bubițele se usucă și devin cruste în 5 până la 7 zile de la debutul erupției. Este indicat ca micuții să stea acasă, departe de ceilalți copii până când toate bubițele s-au uscat și deja dau semne că dispar.

În ceea ce privește cele mai vulnerabile categorii, s-ar putea spune că orice copil sau adult care nu a suferit niciodată de varicelă sau nu a fost vaccinat împotriva varicelei riscă să sufere la un moment dat de această boală. Este important ca persoanele infectate să îi evite pe cei cu sistem imunitar slab, cum ar fi pacienții care au fost supuși unui transplant de organe, pacienții care suferă de HIV și persoanele care primesc tratament pentru cancer. Membrii familiei care nu au avut niciodată varicelă au șanse mari să se infecteze atunci când un alt membru al familiei din casă este infectat. Boala este adesea mai severă la adulți în comparație cu evoluția bolii la copii.

Mai trebuie menționat faptul că majoritatea persoanelor care au avut varicelă vor fi imune la boală pentru tot restul vieții, dar cu toate acestea, virusul rămâne inactiv în țesutul nervos. Sunt șanse ca virusul să se reactiveze mai târziu în viață, provocând zona zoster și, foarte rar, o persoană poate suferi un al doilea episod de varicelă. Testele de sânge pot confirma imunitatea la varicelă în cazul persoanelor care nu sunt sigure dacă au avut această boală în perioada copilăriei.

Care sunt simptomele varicelei și cum se tratează?

De obicei, simptomele varicelei în rândul copiilor sunt destul de ușoare. Pe de altă parte, simptomele varicelei pot fi periculoase pentru adulți și pentru persoanele de orice vârstă care au un sistem imunitar slab. Fiecare persoană poate prezenta simptome diferite. Cel mai adesea, oboseala și starea de iritabilitate se instalează cu una până la două zile înainte de debutul erupției cutanate, după care erupțiile însoțite de mâncărimi se vor axa pe zona trunchiului, pe față, scalp, sub axile, pe brațe și pe picioare și în interiorul gurii. Pacientul va avea o stare generală de rău și va prezenta o scădere a poftei de mâncare.

Pentru că erupțiile specifice varicelei sunt unice, diagonosticul poate fi pus doar pe baza apariției erupțiilor cutanate și a antecedentelor de expunere. În ceea ce privește tratamentul, doar medicul personal poate stabili un tratament specific în funcție de istoricul personal de sănătate, de cum se manifestă boala, de toleranța la medicamente, proceduri sau terapii specifice și de preferințele personale.

În cele mai multe cazuri, medicul recomandă acetaminofen pentru reducerea febrei, cu mențiunea că nu se va administra niciodată aspirină copiiilor cu varicelă. Pe lângă acetaminofen, în cazurile mai grave se poate administra și medicamente antivirale. De asemenea, se găsesc acum loțiuni pentru piele în ambalaje biodegradabile care sunt excelente pentru ameliorarea senzației de mâncărime. Tot pentru ameliorarea iritațiilor, puteți opta pentru comprese cu apă și bicarbonat de sodiu. Odihna la pat și consumul de lichide pentru prevenirea deshidratării sunt iarăși frecvent recomandate.

Pentru a preveni infecțiile bacteriene secundare, copiii nu trebuie să se scarpine, așa că tăiați unghiile cât mai scurt.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *