Prevenție boli ale copilăriei

Copilăria reprezintă cea mai importantă etapă din viaţa unui om, etapă în care se pun baze, în care, cu fiecare an ce trece, se adaugă piese mici  care  împreună ar trebui să formeze un tot unitar, un adult sănătos din punct de vedere fizic şi emoţional, un om echilibrat, capabil să facă faţă în mod firesc tuturor provocărilor cu care se confruntă pe parcursul vieţii.

preventie boli ale copilariei

Odată deveniţi părinţi, realizăm cât de important este ca acestă etapă a copilăriei să fie parcursă cu grijă, astfel încât micuţii noştri să beneficieze de toate condiţiile normale de dezvoltare, formare şi creştere.

Pentru ca un copil să se dezvolte armonios, să-şi poată forma toate abilităţile şi pentru a fi sănătos, are nevoie de un cumul de factori.

Copilul are nevoie de hrană, odihnă,  un mediu curat, îngrijire medicală, iubire şi echilibru. Toate acestea vin şi se adaugă moştenirii genetice, transformând un fond de bază în ceea ce va deveni copilul odată cu trecerea timpului.

Atunci când este vorba despre bolile copilăriei, orice părinte ştie că nu este uşor. Micuţii noştri se vor confrunta în perioada copilăriei cu viruşi, bacterii şi alţi agenţi neprietenoşi, care vor demara procesul de formare al imunităţii, însă cu preţul parcurgerii unor episoade medicale nu tocmai plăcute. Simptome, stări şi trăiri vor pune stăpânire pe copii, purtându-i în lupta cu ageţii care declanşează boli.

Fiecare copil va traversa acestă etapă în felul său, fiecare părinte va suferi alături de el, însă va încerca să găsească cele mai bune metode de prevenţie boli ale copilăriei şi de tratare a acestora, astfel încât cel mic să nu fie pus în pericol, să treacă cu bine peste aceste episoade şi organismul  să beneficieze de ceea ce trebuie din acest proces de imunizare naturală.

Prevenţie boli ale copilăriei reprezintă modul în care copilul poate fi imunizat în faţa acestora, în care îi poate fi crescută rezistenţa în faţa virusurilor şi a bacteriilor. Prevenţie boli ale copilăriei, înseamnă prevenire, grijă, atenţie, măsuri, proces în care părintele şi mediul încare cel mic trăieşte au un rol hotărâtor.

Toţi copiii vin cu o imunitate înnăscută. Aceasta reprezintă prima linie de apărare a organismului, şi este realizată prin bariere celulare, fizice, fizico-chimice şi prin bagajul genetic pe care îl moştenesc prin naştere. Acesta este hotărâtor atunci când se observă o rezistenţă diferită în faţa agenţilor patogeni, mai mare sau mai mică, atunci când fiecare copil răspunde în felul său în faţa unei boli.  Sunt copii care chiar dacă sunt expuşi posibililor agenţi nu manifestă boala şi copii care par a avea o predispoziţie spre a traversa toate bolile copilăriei. Ambele cazuri sunt normale, exceptând situaţiile în care se constată o imunitate excesiv de scăzută, copilul fiind mai mult bolnav, decât clinic sănătos, situaţie în care medicul pediatru decide ce măsuri se impun.

Sistemul imunitar al unui copil se dezvoltă până în jurul vârstei de 12 ani, fiind perioada în care imunităţii înnăscute i se adaugă parte din imunitatea dobândită.

Prevenţie boli ale copilăriei se încadrează în acest proces de formare a imunităţii dobândite. Aceasta se dezvoltă pe tot parcursul vieţii, prin interacţiunea organismului cu diverşi factori patogeni. Pentru a demara procesul de dezvoltare  a imunităţii dobândite, copilului trebuie să i se asigure mai mulţi factori. Printre aceştia se pot enumera o dietă echilibrată, igiena corectă, un mediu psiho-afectiv stabil, odihnă şi  un mediu ferit de substanţe toxice. De asemenea, se poate interveni printr-un aport de produse specifice care includ vitamine, minerale, imunoglobuline şi probiotice, însă doar la indicaţiile medicului pediatru.

Pentru eliminarea riscului de apariţie a complicaţiilor  pe care îl prezină mare parte dintre aceste tipuri de boli cu care se confruntă copilul, vaccinarea prezintă varianta cea mai corectă şi asumată de prevenţie.

Vaccinurile au rolul de  a proteja în faţa unor tipuri de boli care pot fi fatale. Parte dintre aceste tipuri de boli au fost eradicate, însă cu parte dintre ele ne confruntăm şi în prezent. Paleta de vaccinuri care poate fi efectuată este foarte extinsă, însă stabilirea unei scheme de vaccinare care se va adăuga celei obligatorii, se va stabili doar cu medicul pediatru care deţine datele concrete despre contextul medical al copilului şi istoricul medical al familiei.

Varicela, pojarul, oreionul şi rubeola sunt principalele boli pentru a căror prevenţie boli ale copilăriei este adoptată vaccinarea. Chiar dacă cei mici sunt vaccinaţi în acest sens, există posibilitatea de a face aceste boli ale copilăriei, însă într-o formă mult mai uşoară şi fără riscuri majore. Prin traversarea bolii, imunizarea este completă şi pe viaţă. Aceste boli nu ar trebui să prezinte un pericol pentru sănătate, însă pot apărea complicaţii dacă interferează cu alte boli. Imediat ce copilul prezintă simptome specifice, va fi consultat de către medic şi se va stabili o schemă de tratament şi măsurile ce se impun.

Varicela este boala pentru care majoritatea copiilor sunt vaccinaţi. Însă dacă totuşi se manifestă, odată diagnosticată presupune monitorizarea foarte atentă a copilului. Se vor administra medicamente specifice, stabilite de către medic.

Pojarul sau rujeola se manifestă prin erupţii cutanate pe întregul corp, având un stadiu premergător în care copilul va manifesta o stare febrilă, nas înfundat şi tuse. Este o boală care persistă aproximativ două săptămâni.

Oreionul este boala specifică ganglionilor dintre mandibulă şi ureche şi se manifestă prin umflarea acestora. Boala nu prezintă simptome premergătoare, ci debutează direct cu rigiditate în  zona gâtului.

Rubeola este specifică unui virus nu foarte agresiv care impune febră uşoară şi erupţii cutanate pe faţă şi corp.

Vaccinul impus în schema de vaccinare standard a copiilor are rolul de a proteja de aceste boli ale copilăriei. Chiar şi vaccinaţi, copiii pot contacta viruşii răspunzători, însă formele manifestate vor fi mult mai blânde. Se vor urma prescripţiile medicale, se va impune regim alimentar şi carantină.

Prevenţie boli ale copilăriei nu înseamnă doar vaccinare. Părinţii pot decide să-şi vaccineze copilul pentru foarte multe afecţiuni, însă sunt contexte medicale în care acest fenomen nu se aplică, sau nu este adoptat de către medic şi părinţi.

Bronşiolitele şi pneumoniile sunt afecţiuni cu care cei mici se confruntă destul de des. Principala cauză a acestor afecţiuni este virusul sincitiar respirator-VSR. Infecţia specifică acestui virus debutează cu simptome asemănătoare gripei, respectiv tuse, febră şi secreţii nazale. Simptomele încep să se manifeste la 3-5 zile de la momentul intrării în contact cu virusul. Contaminarea se face prin intrarea în contact cu secreţiile celui infectat, lucru care este foarte uşor de realizat în cazul copiilor care manevrează aceleaşi jucării.  Prevenţia în cazul acestor boli presupune o igienă atentă a mânuţelor, dezinfectarea acestora imediat ce copilul a tuşit sau strănutat în palme, dezinfectarea locurilor cu care intră în contact şi educarea micuţului în ceea ce priveşte măsurile elementare de igienă.

Infecţiile urechilor reprezintă altă serie de afecţiuni ce pot fi prevenite prin aplicare câtorva măsuri elementare. Cei mici sunt predispuşi la acest tip de boli, deoarece trompa lui Eustachio este de dimensiuni reduse. Această legătură între gât şi urechi poate fi blocată de fiecare dată când micuţul răceşte şi mucozităţile nu sunt eliminate în mod corect. Prin efectuarea unei igiene locale corecte, prin aspirarea constantă a secreţiilor, riscul infectării urechiuşelor este foarte mult diminuat. De asemenea, se va evita inflamarea acestei zone dacă igiena urechii va fi efectuată corect, fără a interveni cu beţişoare de urechi sau alte obiecte ce pot genera infecţii.

Conjunctivita este o afecţiune care se  manifestă prin lăcrimare, roşeaţă, mâncărime şi apariţia crustelor la nivelul genelor. Conjunctivita poate fi cauzată de virusuri şi are o capacitate de răspândire extrem de rapidă. Conjunctivita este de trei feluri. Conjunctivita bacteriană are drept cauză germeni contactaţi din secreţiile unei persoane bolnave, este foarte contagioasă, manifestă secreţii oculare groase care se pot modifica, până ajung verzui, impunându-se un tratament urgent. Conjunctivita virală este declanşată de un virus responsabil cu răceala, fiind şi aceasta extrem de contagioasă. La nivelul ochilor apar scurgeri apoase, iar ochii devin foarte sensibili la lumină.

Copiii manifestă destul de des conjunctivita alergică, atunci când sunt expuşi unor agenţi care pot genera alergii. Polenul, părul de animale, acarienii pot fi cauze ale unei conjunctivite alergice care se manifestă prin mâncărimi la nivelul ochilor, umflături, lăcrimare şi roşeaţă.

Prevenirea conjunctivitei înseamnă o igienă corectă, evitarea expunerii copilului în spaţii cu risc de declanşare a afecţiunii, apă din  bazine neîngrijite, substanţe toxice, zone bogate în polen. Însă cea mai bună măsură, este aceea prin care cel mic este învăţat să-şi protejeze ochişorii, evitând a-şi duce mânuţa murdară la ochi. În cazul celor mai mititei, prevenţie boli ale copilăriei cea mai bună este ca aceştia să fie spălaţi des pe mânuţe.

Hepatita A, boala mâinilor murdare este specifică copilăriei, fiind favorizată de o igienă precară a mâinilor. Tratamentul este unul simptomatic, presupune izolare şi ar trebui să susţină regenerarea şi refacerea hepatică. Acestă boală nu produce complicaţii, însă copilul trebuie foarte bine monitorizat. Sistemul imunitar al acestuia întâlneşte un virus comun care se transmite extrem de uşor. După cum este şi denumită, boala mâinilor murdare, cea mai bună prevenţie boli ale copilăriei se face prin respectarea regulilor de igienă. Copilul va fi învăţat să se spele corect pe mâini şi să respecte normele de igienă.

Prevenţie boli ale copilăriei înseamnă grijă şi măsuri de prevenire. Se va realiza prin vaccinare, sporirea imunităţii prin alimentaţie, grijă şi echilibru emoţional, se va interveni dacă este nevoie,  cu suplimente pe bază de minerale, vitamine, probiotice şi imunoglobuline şi se acorda atenţia necesară fiecărui episod medical prin care trece copilul, astfel încât să nu apară complicaţii.

Sorry, no posts matched your criteria.