Înapoi la școală – cum să ai grijă de sănătatea orală a copilului tău

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

An de an, milioane de copii umplu curțile școlilor, îmbrăcați în uniforme noi, cu pantofi strălucitori și cu ghiozdane încărcate. Însă organizațiile de sănătate orală atrag atenția părinților și profesorilor că prea mulți copii își încep viața de școlari fără a avea o gură curată și sănătoasă.

Este adevărat, poate că în timpul dimineții, atunci când toată lumea este pe grabă, copiii nu își petrec suficient timp pentru a se spăla pe dinți. Și nici părinții nu au timp pentru a sta de capul copiilor să se spele pe dinți. La rândul lor, gustările dulci sunt foarte îndrăgite dimineața la micul dejun. Din păcate, statisticile arată că aproximativ 31% dintre copii merg pentru prima dată la școală cu carii dentare. Sună groaznic, mai ales că fiecare caz de carie dentară poate fi complet evitat.

Doar educând copiii în mod corespunzător de la o vârstă fragedă, supraveghindu-le igiena orală și dieta, precum și vizitele regulate la cabinetul stomatologic pot contribui la menținerea sănătății orale. Puteți oricând să vă prezentați la un cabinet stomatologic în sector 1, unde specialiștii vă vor prezenta câțiva pași simpli prin care puteți să vă asigurați că cel mic se va bucura de o sănătate orală desăvârșită și va fi ținut departe de carii și de dureri de dinți.

Cu cât începeți mai din timp să vă ocupați de igiena orală a copilului, cu atât mai bine. De îndată ce apar dinții de lapte, ar trebui să îi periați zi de zi. De asemenea, este indicat să vă prezentați la cabinetul medicului dentist pentru a vă asigura că totul se dezvoltă bine și pentru a afla cum să aveți grijă de dinții celui mic. Efectuarea periajului pe dinți este o modalitate excelentă prin care puteți ajuta copii să înțeleagă importanța unei guri sănătoase. Două minute de două ori pe zi este regula de bază. Învățați-vă copiii să se spele pe dinți înainte de culcare și cel puțin o dată în timpul zilei și supravegheați-i în timp ce se spală pe dinți până la împlinirea vârstei de 7 ani.

Și pasta de dinți pe care o va folosi joacă un rol important. Cei mai mulți copii au anumite arome preferate, așa că ar fi bine să îi lăsați să își aleagă pasta de dinți pe care o preferă. Totuși, asigurați-vă că alegeți o pastă de dinți cu o cantitate corespunzătoare de fluor, indiferent de aroma ei. Toți copiii cu vârsta de până la trei ani trebuie să utilizeze o pastă de dinți cu o cantitate de fluorură de cel puțin 1000 ppm (părți per milion). După trei ani,  ar trebui să folosească o pastă de dinți care conține 1350ppm-1500ppm. Nici periuța de dinți nu trebuie să fie neglijată. Cea mai bună periuță de dinți pentru periajul copiilor este una de dimensiuni mici spre medii, cu peri cât mai moi. Nu uitați să înlocuiți periuța de dinți în mod regulat, atunci când perii sunt uzați, dar și după ce copilul a traversat o perioadă de boală.

Educația privind regimul alimentar este și ea esențială încă din primii ani de viață. Optați pentru alimente sănătoase, inclusiv pentru gustări pentru școală cât mai nutritive, dar fără zahăr, conservanți și coloranți. Evitați alimentele și băuturile zaharoase și alegeți, în schimb, fructe proaspete, pâine integrală și chiar brânzeturi și cașcaval, deoarece acestea ajută la eliminarea acidului dăunător. Urmând zi de zi un regim alimentar echilibrat și diversificat, copiii vor învăța de mici ce alimente sunt sănătoase și care nu sunt și astfel veți susține sănătatea lor orală, precum și starea generală de sănătate.

Lichidele pe care copilul le bea sunt la fel de importante precum alimentele. Apa, laptele, ceaiurile neîndulcite sau ceaiurile îndulcite cu foarte puțină miere, dar și băuturile vegetale fără zahăr și forificate cu calciu sunt printre cele mai sănătoase opțiuni. Dacă cel mic obișnuiște să mai bea din când în când câte o băutură dulce, o idee bună ar fi să folosească un pai, astfel zahărul și acidul dintr-un suc vor ajunge în spatele gurii și se vor reduce numărul bacteriilor care atacă dinții.

În cele din urmă, ori de câte ori copilul acuză dureri de dinți, prezentați-vă la medicul dentist pentru a afla care este cauza și cum se pot trata eventualele probleme.

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *