Partea ascunsă a jocurilor digitale. Cum îi afectează pe copii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În ultimii ani, jocurile digitale s-au bucurat de o popularitate uluitoare în rândul copiilor. La început, părinţii au fost entuziasmaţi că în sfârşit există jocuri care îi pot ţine pe copii ocupaţi şi liniştiţi cât ei îşi văd de treburi sau se odihnesc. Apoi, tot mai mulţi producători au început să eticheze jocurile digitale ca fiind educative şi cu nenumărate beneficii pentru dezvoltarea copilului.

Iată că acum tot mai mulţi părinţi încep să aibă îndoieli în privinţa avantajelor pe care le oferă jocurile digitale. De multe ori, dacă sună ireal de frumos, înseamnă că nu este adevărat.

Jocurile digitale limitează copiii

Un joc digital limitează copilul într-o lume imaginată de un programator. Chiar și jocurile care pretind că sunt educative au anumite limite. Adesea, scopul real al unei activități digitale este obținerea celui mai mare scor posibil. Dacă vom privi spre jucăriile pe care le găsim într-un magazin cu jucării educative, acestea nu sunt limitate. Cu ajutorul jucăriilor tradiţionale reale, un copil este limitat doar de propria sa imaginaţie şi creativitate. Într-un joc electronic, copilul poate juca scenariul care a fost creat pentru el de către un programator. Prin urmare, creativitatea este înăbușită prin utilizarea constantă a jocurilor digitale. Acestea pot oferi doar un set de experiențe cu opțiuni limitate. Pe de altă parte, când se joacă cu jucării educative, un copil se poate juca singur, cu un prieten sau cu părinţii ori cu alţi adulţi. El poate folosi jucăria în alte scopuri decât intenția inițială. El se poate juca cu jucăria într-un anumit fel, după care poate schimba cursul jocului după cum îi dictează imaginaţia. Niciunul dintre aceste scenarii nu sunt opţiuni atunci când vine vorba de jocurile electronice.

 Jocurile digitale înăbușă vocabularul și dezvoltarea limbajului oral

Un alt dezavantaj al jocurilor digitale are legătură cu abilităţile lingvistice ale copilului. Potrivit multor experţi în educaţia timpurie a copiilor, dezvoltarea abilităţilor de vorbire indică succesul copilului de a citi cu uşurinţă. Una dintre cele mai bune modalităţi de a dezvolta un limbaj oral cât mai bogat constă în conversaţii regulate. Părinţii trebuie să discute cât mai des cu copiii lor şi să le explice tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, indiferent că îi arătaţi copilului legumele pe care le folosiţi la pregătirea ciorbei sau că faceţi împreună curăţenie.

Jocurile reprezintă o altă modalitate prin care copiii îşi pot îmbunătăţi abilităţile lingvistice. Sunt nenumărate jucării pe care le găsiţi într-un magazin cu jucării educative care implică jocul în grup, alături de părinţi, fraţi, unchi sau bunici. Prin intermediul unor astfel de jucării, copilul învaţă să rostească, să ceară, să adreseze întrebări, să răspundă la întrebări, să privească vorbitorul şi să fie atent la structura adecvată a propoziţiei. De asemenea, prin interacţiunea cu ceilalţi, copilul învaţă corect gramatica şi dobândeşte un vocabular de nivel superior.  

Pe de altă parte, atunci când un copil este angajat într-un joc digital, el învaţă doar vocabularul prezentat în joc, chiar dacă este un joc digital educativ. În cea mai mare parte, limbajul folosit este foarte simplu sau specific jocului şi nu este un limbaj care poate fi folosit în conversaţii reale în lumea reală. Din nou, copiii sunt înăbuşiţi şi limitaţi de utilizarea constantă a jocurilor electronice.

Cel mai mare bine pe care i-l puteţi face copilului este să îmbinaţi folosirea jucăriilor educative tradiţionale cu cele digitale şi, desigur, să îi oferiţi momente minunate petrecute în familie.

Cu câteva jocuri digitale ocazionale, cu sesiuni nesfârşite de jocuri educative, cu mult timp petrecut în aer liber şi prin discuţii pline de căldură avute cu părinţii, cu fraţii şi cu cele mai apropiate persoane, cu adevărat copilul se poate bucura de o copilărie frumoasă, echilibrată şi sănătoasă.

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *